tisdag 29 november 2011
Isklätterpremiär i Gömda Dalen
torsdag 27 oktober 2011
Vart är kylan och Att komma i form
Lite förhoppningsfull horisontell is på Bjørnfjell.
Tyvärr har mina intensiva studier av alla webkameror som sitter uppsatta i Riksgränsen med omnejd visat att snömängden sedan dess minskat, vilket tyvärr mest troligt betyder att samma sak skett med den eventuella lilla mängd vertikal is som frusit på. Den enda förhoppningen står nog till Kaisepakte och Gömda Dalen. På Kaisepakte har det minsann varit minusgrader ett bra tag, iaf enligt yr, som nu kanske framstår som ledstjärna i mitt liv (men eftersom de bara uppdaterar prognosen några gånger om dagen så hinner jag jobba också).
Nåja, om inte annat så har jag till slut insett att jag måste träna för att komma i form. Visserligen kan man ju ta sig en bit på gamla meriter, men när underarmspumpen slår till går det inte så mycket bättre bara för att man säger att den inte skulle känts säsongen före. En inflammation i axeln och diverse andra krämpor senaste månaderna har resulterat i att jag inte direkt befinner mig på mitt livs formtopp. Här gäller det att med sluga trix återfå åtminstone något av sin forna glans innan de stora fallen har frusit till. Mina nya kompisar kommer från AlpKit och heter Figfour Dry Tool. Jag fick dom av min bror i födelsedagspresent förra våren. Det är en sorts isyxeliknande handtag och istället för ett yxblad är det fäst en loop som man kan hänga runt vanliga klättergrepp och på så vis klättra runt inomhus för att öva upp sin underarmspump. Det är ingen dålig balansövning heller om man börjar använda små grepp där looparna inte hänger så bra (känns lite mix-aktigt). Ett bra alternativ om man inte kan använda sina vanliga yxor på inomhusväggen. I tisdags var jag och skruvade upp lite extra grepp i boulderrummet. Nu kan man köra ett helt varv runt utan att använda alltför små grepp så att man verkligen kan jobba på underamspumpen. Det är rejält bra magträning också, med "yxorna" hänger man ut en bra bit till från väggen om man håller direkt i greppen. Nedan följer ett litet smakprov från min första testrunda i våras:
Som synes är det lite svårare att lägga dom över axeln än om man klättrar med vanliga yxor!
För ordningens skulle nämner jag att man kan ha en hjälm på sig om man ska klättra med dom på små grepp (utifall yxan plötsligt poppar) och att om man klättrar med rep så kan man fästa dom i ett par loopar på repet (eller i selen om man leder) så att man besparar de andra klättrarna att få dom i skallen när man (eventuellt) tappar dom.
Några pullups och fällknivar på det så ska det väl gå vägen...
fredag 18 mars 2011
Kosehelg i Storulvån
När vi anlände till Storulvån på fredag eftermiddag var det strålande väder. Med tanke på förkylningen var det tur att vi bestämt oss för att bo inne på stationen och inte tälta. Vi checkade in, åt lite och bytte kläder. Sedan var det dags att pröva på Storulvåns husfjäll, Getryggen. Ett väldigt populärt litet berg där man kan se massvis av små prickar streta uppöver, kanske speciellt fina dagar. Så här lite senare på dagen, och kanske även beroende på det omväxlande föret, så var vi nästan ensamma. Jag gick med små myrsteg uppför och till slut fick jag låna Hjalle som draghjälp. Det var fantastisk fin utsikt i solen, vi såg både Sylmassivet och Helags. När vi hade en tredjedel kvar till toppen gav benen upp trots Hjalles insats. Vi fick spara toppen av Getryggen till en annan gång och drog av stighudarna, satte på hjälmarna och åkte tillbaks ner till stationen. Hjalle var alldeles till sig på sin första topptur men efter att nästan blivit snittad av mina stålkanter förstod han att det var läge att hålla sig på behörigt avstånd från skidåkarna. Getryggen bjuder på stora fina ytor och vid flufföre kan man nog finna sig ett orört spår även då berget är fullt av skidåkare.
Hjalle och Maria gör sig redo att ge sig av utför Getryggen.
Vi hade inte bara bestämt oss för att bo inne utan även att ta helpension på fjällstationen. Efter en varm dusch intog vi således en rejäl och som vi själva tyckte välförtjänt trerättersmiddag. Detta var verkligen en helg i lyxens tecken! Inte långt därefter sömnade vi sött i våra sängar och sov väldigt länge. På lördag morgon var det åter solsken men till skillnad från gårdagen nu i kombination med en hel del blåst. Vi tog bilen bort till Tverråklumparna och började knalla uppför. Förkylningen var visserligen bättre denna dag men efter en stund började den ändå kännas av. Eftersom snön stod som en plym ut från Tverråklumpen tog det inte emot alltför mycket för oss att omdirigera turen till den av oss själva benämnda ”Mestoppen”, belägen mellan de både Tverråklumparna. Sedan styrde vi kosan nedåt igen. Nere i Sönner-Tvärån fick vi faktiskt några mjuka svängar. Sedan byggde Maria en solgrop och vi åt lunch innan vi for tillbaks till stationen.
Förberedelse vid bilen.
Maria, Hjalle och Södra Tväråklumpen.
Blåsigt var det, bäst att få huvorna på plats!
Hjalmar blir glad när jag kommer!
Hjalle söker.
På söndagen hade vi kanske lärt oss vad förkylningen krävde och Maria föreslog att vi helt enkelt skulle ta en plattur. Jag hade fått låna Johannes (Marias sambo) turskidor och Maria hade med sig sina skejtskidor. Vi tog oss upp till bandvagnsspåret som går bort mot Blåhammarens fjällstation. Nu visade det sig att vi hittat den perfekta kombinationen. Med en förkyld Malou dragen av Hjalle så gick det ungefär lika fort som när Maria skejtade. Det var första gången jag provat att åka efter draghund och det var fantastiskt skoj! Som att åka i konstant utförsbacke med fart och fläkt! Maria fick jobba lite mer men så var hon bara ännu mer förtjänt av lunchen i solgropen som hon själv fick bygga eftersom jag med hänvisning till förkylningen lightweightat och lämnat spaden hemma. Efter en stund i solgropen blev vi ändå lite kalla och satte fart tillbaks mot stationen. Här var det bara att packa in allt i bilen och rulla tillbaks mot Östersund. I Åre gjorde vi dock ett viktigt stopp på Åre Chokladfabrik och inhandlade diverse läckerheter (och vi åt bara upp några av dom i bilen).
måndag 7 mars 2011
Isklätterträff i Stora Sjöfallet
Blåst har ju folk klättrat i förr så efter att ha tryckt i oss lite fika, packat säckarna och ifört oss lämplig mundering körde vi bort till Greven och Grevinnan. Efter en titt på klockan och vädret så tyckte vi att det ändå var lika bra att vi tog oss upp för Greven istället för att åka bort till Småfallen. Vi var ju inte i Stora Sjöfallet för att klättra enrepors. Sagt och gjort började vi pulsa upp mot fallen. Tur nog hade några andra gått före oss men trots detta sjönk man ner till låren här och var. Väl framme delade vi upp oss i två replag och satte fart uppöver. Även om vi sagt att vi skulle klättra så långt vi hann så var nog alla inställda på att vi skulle nå toppen av fallet innan det blev mörkt. Greven är ett lättsamt men ganska långt fall som med Stora Sjöfallet gradering är graderat till WI3. Det är också mestadels flackt och med lite bullar men man kommer inte undan en lite brantare passage på kanske 10 meter även om man tar lättaste vägen. Denna ligger på vad som brukar bli andra repan och sedan får man pulsa lite snö för att nå den övre och åter flacka delen. Här går dock att välja brantare vägar om man önskar större utmaning. Här träffa vi på Felix och Joakim på väg att fira ned vilka jag lustigt nog hade träffat på på samma fall första klätterdagen förra gången jag var på träffen. De fortsatte nedåt medans vi tog en lång repa till upp till vad vi ansåg vara högsta punkten på fallet värd att klättra till (det började även blåsa och en antydan till skymning gjorde sitt intåg vilket kan ha påverkat våra värderingar). Vi organiserade en 5-mannafiring med 4 dubbelrep och efter en stund var vi nede på backen och knatade tillbaks till bilen i mörkret.
Jonas, Johan och Henrik nedanför första delen av Greven.
Min önskan denna helgen var att få klättra ”Adeln har kastat vatten”. Nästa morgon hade jag alltså laddat upp för detta men blåst och andra önskemål styrde om planen till Grevinnan. Jonas och Johan lovade dock att följa med på Adeln dagen efter. Kvällen innan hade Rick anlänt och vi var nu en 6 personer och 3 replag stark trupp som pulsade upp till Grevinnan, inte att förglömma Felix och Joakim som var på väg upp åt samma håll för att göra en mixvariant mellan Greven och Grevinnan. Det var visserligen samma väg som dagen förut, men blåsten hade tillintetgjort större delen av spåren. Tur nog bestämde sig Jonas, precis som dagen innan, för att bana väg för oss andra. Grevinnan är bred så det går fint för flera replag att sprida ut sig och klättra parallellt utan att riskera slå ned is på varandra (även om man självklart kan lyckas klättra åt samma håll trots all plats och förstöra för andremännen). Den första repan är lite brant. Sedan är fallet väldigt flackt upp till den imponerande slutväggen som är 60-80 meter och ganska brant, speciellt i början. Fallet är graderat WI4 men på många platser skulle den nog vara en WI5 tack vare slutväggen. Rick kom nog på bästa stället och såg ut att klättra brant men homogen is. Jag och Johan lyckades få vänstersidan och klättra i en massa luftig is som inte svalde alltför många lyckade skruvar första 20 metrarna. I gengäld var det fina fotsteg. Nu hade vi definitivt kommit upp i blåsten. Vi delade upp slutväggen i 2 repor och sista biten var det ändå lite bistert. Jag och Marre valde strategiskt att stanna innan sista bullen för att stå lite skyddat samt kunna fira ner hela väggen i ett svep medans grabbarna fick göra en extra abalakov. På vägen ned kan man snedda ned i snö (climber’s left, skier’s right) till snöpartiet på Greven och fira från ett träd för att på så vis komma undan med 2-4 firningar för att komma ned beroende på hur man lägger upp det. I vart fall betydligt färre än att fira nedför hela det flacka partiet på Grevinnan. Kryssningen mellan Greven och Grevinnan öppnar också uppför möjligheten att linka nedre delen på Greven (brantast på det fallet) med slutväggen på Grevinnan vilket Per och Fredrik gjort dagen innan, en fin tur. Nu hade vi fått fint flyt på vår numera 6-mannarapellering och stod snart på backen, denna dag i god tid innan mörkrets intågande. Vi körde bort och kollade hur Småfallen såg ut. Småfallen i detta sammanhang är en väldigt lång repa eller kanske två repor. Längst till vänster nerifrån sett står Pelaren som i år var i väldigt gott skick.
På lördagen hade jag alltså sista chansen att klättra Adeln. När vi vaknade både blåste och snöade det, attans! Men lagom till att vi ätit frukost klarnade det och blev betydligt bättre väder. OK, lite blåsigt fortfarande men nu kunde man iallafall se något! Efter lite betänkande över olika möjliga klätterkonstellationer slutade det med att vi släppte av Marre och Henrik vid småfallen och att jag och Jonas i ett replag och Rick och Johan i ett andra gav oss upp mot Adeln. Dagen till ära hade vi satt på oss snöskor och kunde behagligt ta oss upp till fallet. Båda replagen lyckades börja klättra nästan samtidigt. Första repan är mest en massa flacka bullar och sva med massa is- och snölager och lagom till att vi närmade oss det intressanta partiet insåg vi att både replagen hade planlagt gå samma väg på andrarepan (så kan det gå med kommunikationen). Rick lyckades komma iväg först från första standplatsen och efter lite betänkande kom jag och Jonas fram till att vi ändå skulle vänta på vår tur istället för att gå en alternativ väg. Vi fick se Rick stilfullt ta sig upp och när Johan gett sig av uppåt och åt sidan startade jag. Första biten var en sorts kronärtskocksis som bjöd på några spännande rörelser innan man kom upp i något av ett brant hörn med lite blomkålsformationer som satt fint under fötterna. Här gällde det dock att hålla tungan rätt i mun för att hitta bra säkringspunkter och detta var enligt min mening det vanskligaste partiet men också mest spännande. När jag kommit upp från detta upptäckte jag att jag trots min och Jonas långa paus missat att ta två kortslingor från Jonas. Medans jag funderade på hur jag skulle fördela mina sista quickdraws kom Johan firandes ned så jag fick lämpligt nog två quickdraws av honom när han passerade. Sedan var det bara att klättra uppför den sista visserligen branta men homogena biten is som hade bra stick. Väl uppe var det bara att njuta av solen, den fina utsikten och framförallt att äntligen ha fått klättra fallet. Stackars Jonas som vid det här laget stått stilla ganska länge fick äntligen upp värmen igen. Det är möjligt att fortsätta uppför bergssidan genom lite bush för att nå ytterligare en repa, som ser väldigt fin ut nedifrån. Jag var dock tvungen att komma mig hemåt denna dag så vi firade av och drack glögg innan vi traskade ner till bilen igen.
En härlig helg som jag sett fram emot länge. Passerade fort när den väl kom, hoppas på repris nästa år. Här är en länk till Ricks isförare som täcker in området:
http://kiwiclimber.se/iceclimbing/iceguide/iceguide.pdf
måndag 28 februari 2011
Innføring i isklatring
I februari var det dags för Narvik klatreklubb att arrangera kurs i isklättring. Kursen till ära fick vi upp Per och tillsammans med fyra "gira" deltagare tillbringade vi lördagen på Flåget nära Sjøvegan. Ett bra kursställe, inte minst när deltagarna ordnar med ved och korv! Efter en vecka med 15-20 minus blev det varmt och skönt med bara några minusgrader och sol. Deltagarna fick öva på klätterteknik, bygga toppankare och standplatser, pröva leda med topprep och naturligtvis skruva och styrketesta sina egna abalakovs. Som lite kuriosa kan nämnas att jag och Per denna dag såg hela 1o älgar under bilfärd och klättring! På söndagen mötte vi upp i Spansdalen. Här blev det 2-reportur där deltagarna fick följa och sen arrangera nedfirning på abalakovs. Fika och mer övning på ledning och bygge av toppankare hanns också med. En kul helg och väldigt skoj att fler upptäcker de fantastiska isklättringsmöjligheterna i området!
Topprepsklättring och teknikövning.
Ingunn på väg upp för isen.
Jan säkrar koncentrerat medans Per tar sig en kopp med kaffe.
Jan ordna fram både ved och korv så att vi fick oss en rejäl lunchfika. Efter att ha jobbat flera år med plåtslageri utomhus påstod han sig inte frysa ett dugg och klättrade utan vantar eftersom det brände i händerna av värme annars! Ett hett tips alltså, jobba med plåtslager i några år innan isklätterkarriären påbörjas!
Per demonstrerar bygge av topprepsankare.
Gerold och Ingunn på hängande stand.
Jan hittade en grotta att bygga standplats i.
På söndagen var det dags för den här godbiten. Ingunn och Gerold på väg upp till fallet till höger.