söndag 31 januari 2010

Favorit i repris med bonus

Förra helgen var jag i Romsdalen med Per och Andreas och persade som andraman hela helgen.


Jag och Per började med ett nytt försök på Trollryggen. Här har vi precis gjort instegsdiedret och Per är på väg att ta sig uppför den första trixiga biten.



Per på en annan av de trixiga passagerna. Det visade sig vara mindre och sämre snö än förra gången. En del traverser där man kunde gå på snö förra gången var ganska läskiga att klättra nu (stegjärn och sva är ingen ultimat kombination).



Gräs och jord var ett ofta återkommande tema på turen denna gången. Fint att trycka ner yxan i en rejäl frusen jordklump.



Utsikt från en av standplatserna.




När vi började närma oss high-pointen från vårt förra försök var det bara att inse att vi var för sega för att hinna göra turen enligt planen. Vi rapellerade av.


Efter att ha tagit oss ner från Trollryggen (ännu en gång, någon dag kanske man kommer hela vägen upp) så hämtade Andreas upp oss och vi åt pizza nere i Åndalsnes. Andreas föreslog att vi skulle klättra Døntefossen dagen efter, ett 600 m isfall med WI6 passage. En av passagerna hade inte frusit ihop och där var planen att sätta in Per på en mixvariant, medans Andreas skulle springa uppför allt vad is heter. Vi åkte och ställde bilen mittemot fallet och snart sov vi gott. På morgonen var det bara att skruva om yxorna, stegjärnen, packa ihop sig och ge sig av på den föredömligt korta anmarschen fram till fossen.



Andreas på väg upp mot iskruxet.


Per leder upp mixvarianten.



Andreas fortsätter uppför fossen.


Det var helt enkelt en superfin tur och det är verkligen ett privilegium att få vara ute med så duktiga - och skojiga - klättrare.








1 kommentar: